Resum meteorològic any 2013

A continuació es presenta el resum meteorològic de l'any 2013, un any de forts contrastos. Mentre que el primer semestre s'ha caracteritzat per ser molt humit, el segon ha destacat per ser força sec amb una tardor a la pràctica inexistent, que possiblement serà recordada com una de les més seques de les darreres dècades.

 

Aquest fet es pot explicar si mirem com han estat les temperatures. L'estiu va tardar molt a entrar, i posteriorment es va allargar durant els mesos de Setembre, Octubre i part de Novembre. Al mateix temps, l'hivern va entrar relativament prompte. L'etapa de transició entre elles va ser molt curta, d'aproximadament una setmana (el que vindria a ser la tardor). Com a coseqüència d'aquest fet, les precipitacions que normalment ens acompanyen durant aquesta etapa van brillar per la seva absència.

 

Per tant les mitjanes que es presentaran a continuació, potser no seran del tot representatives de l'any. És a dir, a pesar de l'opinió general, l'any 2013 passarà a la història com un any relativament humit (un 10% per damunt de la mitjana). No obstant això, tothom deu saber que no ha estat així, ja que com s'ha dit anteriorment, la tardor, que al cap i a la fi és la que dicta si un any ha estat humit o sec, ha sigut la més seca en anys. Encara que s'ha compensat amb un hivern i primavera molt humits.

 

De la mateixa manera, els 13,4ºC en què s'ha quedat la temperatura mitjana, no ens donen la sensació d'un final d'estiu molt càlid, com així ha sigut, o d'una primavera que passarà a la història en quant a fred.

Temperatures diaries any 2013
Temperatures diaries any 2013

Temperatures

Temperatura mitjana: 13.4ºC (-0.4ºC)

Temperatura mitjana de les màximes: 18.1ºC
Temperatura mitjana de les mínimes: 9.0ºC

 

Temperatura màxima: 30.4ºC (25/07)
Temperatura mínima: -3.4ºC (27/02)

 

Temperatura màxima més baixa: 2.9ºC
Temperatura mínima més alta: 19.7ºC

 

Rang termètric mitjà: 9.1ºC
Rang termètric més gran: 17ºC
Rang termètric més baix: 1.2ºC

 

Punt de rosada mitjà: 7.2ºC
Punt de rosada màxim: 22.2ºC
Punt de rosada mínim: -13.4ºC

 

Sensació de fred mínima: -12.4ºC
Índex de calor màxim: 32.8ºC

Resum termomètric per mesos
Resum termomètric per mesos
Resum termomètric per mesos
Resum termomètric per mesos

El tret més destacat quant a temperatures és l'anomalia tèrmica de -3,1ºC registrada durant el mes de maig, que és la més gran des que es tenen registres. Es pot generalitzar i dir que ha estat una primavera molt freda, amb la nevada de la setmana anterior de Sant Pere, que possiblement sigui una de les més tardanes (28 d'abril). El mes de Novembre també haguera pogut ser un mes a recordar quant a fred, si no hi hagués començat de forma tan càlida. A pesar d'això, l'ona de fred de finals de mes va aconseguir reduir l'anomalia tèrmica fins a -1,1ºC, que no està gens malament. En el gràfic següent es pot veure la caiguda tèrmica que va marcar el final de l'estiu i el principi de l'hivern. I d'aquesta forma arribem com hem dit, a la principal característica de l'any que acabem de finalitzar, la tardor inexistent. L'onada freda més intensa de l'any es va registrar a finals del mes de febrer (23-28 de febrer).

 

L'estiu com s'ha dit va ser llarg, però destacarà més per una calor constant que per una calor extrema. Per això, no hi ha cap onada de calor significativa. De fet, la màxima anual és de tan sols 30,4ºC. Amb tan sols un dia per damunt dels 30ºC i cap nit tropical, quan normalment en soler haver-hi 1 o 2 per any. Les majors anomalies tèrmiques es registraren durant el mes de Setembre i Octubre, però en aquests mesos, les hores de Sol ja han estat retallades suficientment per evitar que es registren temperatures superiors a 30ºC. És per això, que no destaca excessivament pels valors extrems.

En el següent gràfic es poden veure els dies que varen destacar per algun fet termomètric. Amb la seva ajuda es pot veure millor com ha sigut realment un mes. Per exemple, veiem uns principis de Novembre càlids i uns finals freds, cosa que no es pot detectar utilitzant només la temperatura mitjana. O també es detecta un final d'agost relativament fresc.

Resum termomètric diari 2013
Resum termomètric diari 2013

Finalment el gràfic d'anomalies tèrmiques que divideix l'any en quatre parts. Un final hivern de 2012/13 càlid, una primavera molt freda, un final d'estiu molt càlid i finalment, un principi d'hivern 2013/14 fred. Per tant seria inexacte qualificar l'any com a normal, si no més ben bé el contrari.

Anomalies tèrmiques diaries any 2013
Anomalies tèrmiques diaries any 2013

Precipitació

Intensitat màxima: 411.4 mm/h

Precipitació total: 712.4 mm (+63.3 mm)
Evapotranspiració total: 2881.2 mm

 

Com s'ha comentat, 2013 serà un any amb dues parts clarament diferenciades. Uns principis d'any molt humits, com els mesos de Febrer, Març, Abril i Juny; i un final d'any molt sec. A destacar que els mesos d'Octubre i Desembre, que generalment són els mesos més humits, en aquest cas han sigut els més secs de l'any.

 

Precipitacions per mesos
Precipitacions per mesos

El pluviograma representa fidelment el que s'ha comentat anteriorment.

Pluviograma
Pluviograma

Vent

Ratxa màxima: 136.8 Km/h


Velocitat del vent mitjana: 11.1 Km/h
Velocitat del vent màxima: 86.9 Km/h
Direcció del vent predominant: NNW

 

Recorregut del vent total: 96905.89 Km

 

Res a destacar quant al vent. Catí és un poble ventós i en aquest aspecte, un any més, hem quedat ben servits, els quasi 97000 quilòmetres recorreguts són un bon reflex d'aquest fet. Com sempre durant els mesos d'hivern ha destacat el vent de mestral, especialment a finals de gener, principis de Febrer i finals de Novembre. Com sempre, l'estiu ha estat dominat per les brises marines.

Velocitat del vent diaria
Velocitat del vent diaria
Velocitats del vent mitjana per direccions
Velocitats del vent mitjana per direccions
Freqüècia de la direcció del vent
Freqüècia de la direcció del vent

Pressió atmosfèrica i Humitat

Humitat mitjana: 68%
Humitat màxima: 100%
Humitat mínima: 13%

 

Pressió atmosfèrica mitjana: 1015.2 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1039.8 hPa
Pressió atmosfèrica mínima: 977.5 hPa

 

Generalment aquestes variables no solen ser significatives, és a dir, rarament destaquen per alguna cosa en particular. 2013 no obstant això, ens deixarà una curiosa efemèride. Durant el mes de gener es va registrar la pressió atmosfèrica més alta i la més baixa des que es tenen registres. Un salt de més de 60 hPa en poc més de 15 dies, tot un calvari per aquelles persones sensibles als canvis del temps. Podem veure aquesta caiguda de pressió en el següent gràfic.

Pressió atmosfèrica diaria
Pressió atmosfèrica diaria
Humitat màxima, mínima i mitjana diaries
Humitat màxima, mínima i mitjana diaries

Radiació solar

Radiació solar màxima i mitjana diaries
Radiació solar màxima i mitjana diaries

Poc més a afegir. Però si encara voleu un poc més informació, podeu consultar l'enllaç següent:

Resum anual 2013

 

Resumint, l'any 2013 passarà a la història com un any meteorològicament normal, tant en temperatures com en precipitació. No obstant en aquest resum es pot veure que tal volta aquest adjectiu: normal, no sigui probablement el millor per qualificar-lo. Ens quedem per tant, com s'ha dit en la introducció, que 2013 ha sigut realment un any de contrastos.

 

Presentem a continuació les gràfiques amb els valors mitjans dels darrers anys, sabent les limitacions que comporten, però que malaurarament seran els únics que acabarem recordant.

 

Temperatura mitjana
Temperatura mitjana
Precipitació total
Precipitació total

Tu què creus? Penses que és un bon qualificatiu per definir l'any que acabem de finalitzar? Ens hem deixat algun detall que consideres significatiu? Deixa'ns la teva opinió a continuació.

Escribir comentario

Comentarios: 0